تغذیه و لاغری لایف استایل سالم

حقایق اسفناج

spinach اسفناج
خانم مرصعی
نوشته شده توسط خانم مرصعی

امروزه اسفناج توانسته در سفره های ما خصوصا بین گیاهخواران یا خام خواران جایگاه خوبی پیدا کند. سبزی اسفناج  حاوی مواد مغذی زیادی هست که میتواند بخش قابل توجهی از نیاز ما را برطرف کند. اگر در دستورهای تهیه ی نوشیدنی های پاکسازی کننده ی بدن یا غذای گیاهخواران بگردید، به وفور اسم اسفناج را در دستورهای غذایی میبینید. اما امروزه خبرهای ضد و نقیضی در مورد مصرف اسفناج خام در شبکه های مجازی میشنویم که ما را گیج کرده است. بالاخره اسفناج برای ما خوب است یا بد؟

اول خبرهای خوب درباره ی اسفناج خام

همانطور که گفتیم اسفناج منبع غنی از ریز مغذی های مختلف میباشد. در صدر این لیست پتاسیم قرار گرفته است که برای تنظیم خیلی از عملکردهای بدن مثل فشار خون، تعادل مایعات بدن و سیستم عصبی ضروری است. علاوه بر این اسفناج خام پر از ویتامین ” آ” A و “ث”  C   هست که باعث قوی تر شدن سیستم ایمنی بدن میشود.

اسفناج خام بین خانم های باردار هم خیلی طرفدار دارد. خصوصا اینکه اسفناج حاوی مقدار زیادی فولات هست که برای تکامل سلولهای عصبی لازم است. علاوه بر این موارد مطالعات نشان داده است که فولات میتواند بیماری های روحی را نیز کنترل کند. یموردهایی مثل افسردگی و اضطراب که قطعا همه با آن آشنایی داریم.

منیزیوم، منگنز و کلسیم هر سه، در سلامت استخوان ها حرف اول را میزنند و با مصرف کافی اسفناج خام میتوانیم ریسک ابتلا به پوکی استخوان و استئوپنیا را کاهش دهیم.

و در آخر اینکه اسفناج مقدار زیادی لوتئین دارد که برای سلامت چشم ها لازم است و مشکلات چشمی ناشی از افزایش سن رو کم میکند.

و حالا مضرات مصرف اسفناج خام

باکتری ای کلای “e coli”  مهم ترین مشکل مصرف اسفناج خام است. در واقع مشکل که نه، بلکه یک خطر به حساب می آید! معمولا با شست و شوی کامل، چیزی از این باکتری ای کلای در اسفناج نخواد ماند، اما اگر بد شانس باشید و حتی کمی از باکتری ای کلای روی اسفناج ها بماند، منجر به مسمومیت خواهد شد. پختن اسفناج تنها راهی هست که میتواند بار باکتریایی ای کلای اسفناج را کامل از بین ببرد. ولی خب حتما میدانید که به همراه اون بار تغذیه ای هم کم میشود. و به همین دلیل است که بسیاری ترجیح میدهند اسفناج را خام مصرف کنند.

و مشکل بعدی این است که اسفناج مقدار زیادی اسید اگزالیک دارد که در مواردی میتواند آسیبهای جدی به کلیه ها وارد کند. اگزالات میتواند با کلسیم باند شود که در دراز مدت باعث تشکیل سنگ کلیه خواهد شد. معمولا یک فرد سالم میتواند به راحتی از شر اسید اگزالیک خلاص شود. اما اگر شما یا یکی از اعضای خانواده نزدیک شما سابقه سنگ کلیه دارید، پیشنهاد میکنیم تا اسفناج را به صورت پخته شده مصرف کنید. در کنار مشکلات کلیوی حدس زده میشود که اگزالات با بیماری اتیسم رابطه ی مستقیم داشته باشه. مطالعات روی بیماران اتیسم نشان داده که وقتی این بیماران مقدار زیادی اگزالات در رژیم و برنامه ی غذای خود دارند، علائمشون عود میکند.

در کل میخواهیم بگوییم که مشکلاتی که اسفناج خام ایجاد میکند معمولا ناشی از یک مشکل زمینه ای میباشد که شما از قبل دارید. مثل بارداری یا مشکل کلیوی و غیره. بنابراین اگه این مشکلات یا علائم را دارید کمتر سراغ اسفناج خام بروید. ولی اگه بدن کاملا سالمی دارید و باردار هم نیستید، پیشنهاد میکنیم حتما سالاد اسفناج که ترکیبی از برگ های اسفناج جوان (به اصطلاح خودمون baby اسفناج )، سس انار، دانه های انار تازه و گردو هست را هفته ای حداقل یک بار نوش جان کنید!

اسفناج اسفناج

درباره نویسنده

خانم مرصعی

خانم مرصعی

کارشناس صنایع غذایی از دانشگاه فردوسی مشهد